آشنایی کامل با رک و انواع آن
رک یا Rack یک وسیله ضروری برای نگهداری و مراقبت تجهیزات شبکه هست. درواقع رک مشابه همان یخچالی که در خانه دارید تا محفظه ای برای حفظ و نگهداری مواد غذایی باشد، رک هم محفظه حفظ و نگهداری ابزار و قطعات و سرور در مجموعه شما است. رک ها را زیاد در دور بر خود دیده اید. شرکت ها و سازمان هایی که یک محفظه ای با چراغ های نور نوری چشمک زن عجیب غریب دارند. بله! اون ها همان رک های سرور مجموعه است. به زبان ساده رک یک کیس خیلی بزرگ که وظیفه نگهداری و ارتباط و … مجموعه دارد.
در این مقاله قراره به طور کامل با رک ها آشنا شوید. چی هست؟ کاربردش چیه؟ از چه اجزایی تشکیل شده؟ و کلا هرچیزی که در مورد رک ها نیاز دارید این مقاله پوشش میده. همراه من باشید.
در مقاله قبلی هم توضیح دادم که پسیو شبکه چیست؟ و چه ابزار و وسیله هایی در پسیو شبکه استفاده می شود.
آنچه خواهید خواند...
رک چیست؟
همانطور که در مقدمه گفته شد ک در واقع همان محفظه نگهداری ایزار و وسایل شبکه مجموعه و شرکت شما به حساب میاد که یک چارچوب فلزی و طبقه طبقه است که اجزا درون آن قرار میگیرند.
بسته به بزرگی یا کوچکی مجموعه، بسته به وسایل مورد استفاده مجموعه سایز و ابعاد و مدل رک ها تغییر می کند. رک ها در سایز های متنوع و بسیاری تولید می شود اما…. طبق یک اصول و استاندارد.
استاندارد هایی در دل این رک نهفته شده که در ادامه مفصل در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
کاربردهای رک
حساب کنید ما مجموعه ای از کابل ها و دستگاه ها و… داریم که در معرض آسیب و آلودگی و دست و پا خوردن هستند. فکر کنید زمانی یک مشکل و عیب در این شبکه رخ دهد. اینجاست که رک مفهوم و الزام استفاده از خودش را به نمایش میگذارد. حفظ و سلامت تجهیزات شبکه، و عیب یابی بسیار راحتتر دو مثال ساده از کاربرد رک است.
انواع رک
رک ها به دو دسته رک ایستاده و رک دیواری تقسیم بندی میشوند. غیر از آن رک ها به دو مدل خود به “بدون فریم یا باز” و “فریم دار یا بسته” تقسیم می شود.
رک ایستاده :
رک های ایستاده همانطور که در بالا ذکر شد در دو مدل فریم بسته و باز می باشد. باید این را همینجا بگویم که تمامی تولید کننده های رک ( حال چه ایستاده چه دیواری) آن را در مدل بسته تولید میشود. یعنی اینکه شما بسته به استفاده درب های آن را استفاده می کنید یا خیر.
این را بدانید که زمانی ما درب های رک را برمیداریم که قرار است دیتا سنتر راه اندازی کنیم. چون در دیتا سنتر ما کابل کشی Horizontal یا افقی داریم و درب های کناری مانع این امر می شود.
رک دیواری:
زمانی که ما محدودیت جا و مکان داریم میتوانیم برای استفاده بهینه تر از این نوع رک ها استفاده کنیم. اما نکته قابل ذکر این که رک دیواری محدودیت وزنی و جای گیری خیلی کمتری نسبت به رک های ایستاده دارند.البته که برخی از مدل های دیواری قابلیت افزودن چرخ را نیز دارند.
رک ها براساس سایز و اندازه
اگر یادتان باشد گفتم که درست است رک ها در سایز های مختلف تولید و توزیع میشوند، اما طبق یک استاندارد خاص.
استاندارد عرض رک ها 19 اینچ یا تقریبا 48.5 سانتی متر است.
در قسمت ارتفاع و عمق رک ها یک استاندارد داریم بنام یونیت یا Unit که به اختصار U هم در کاتالوگ ها می بینید.
هر یونیت یا U مساوی 1.75 اینچ است. بزارید یک مثال بزنم: یک رک سایز 22U درزبان ساده می شود یک رک 22 یونیتی. حالا این به چه صورت استفاده می شود؟
هر ترکیب تجهیزات شبکه ای این سایز U را دارد برای مثال سوییچی را در نظر بگیرید که سایز اش 2U است. بنابراین ما می توانیم 11 سوییچ را داخل رک مورد نظر قرار بدهیم!
سایز رک ایستاده: 22U-27,28U-34U-37,38U-40U-42U
سایز رک دیواری: 6U-7U-9U-12U
تجهیزات قابل نصب در رک
تجهیزاتی که قابل نصب بروی رک ها هستند را میتوان انواع سوییچ ها، حافظه ها، سرور ها، سیستمهای UPS (منبع تغذیه بدون وقفه)،KVM و کلا هر تجهیزات شبکه با استاندارد 19 اینچ را میتوان داخل رک ها قرار داد.
نکته مهم: درست است که سایز 19 اینچ سایز استانداردی است اما باید در نظر بگیرید که رک ها در عمق متفاوتی تولید میشوند. معمولا سایز آن ها ا ز60 تا 100 سانتی متر متغیر است .
پاور ماژول رک یا PDU
اصلی ترین ماژولی که شما برای راه اندازی سرور و رک نیاز دارید، ماژول PDU یا پاور رک هست.
پاور ماژول ها هم در دو مدل افقی و عمودی طراحی شده است.
بلنک پنل Blank Panel
این قطعه علاوه بر جنبه زیبایی باعث چرخش هوای بهتر میشود. علاوه بر آن بخاطر اینکه به ساختار رک فلز اضافه می شود باعث افزایش استحکام رک نیز می شود.
کنسول KVM
این اسم در واقع مخفف کیبورد و ماوس و مانیتور (اگر تو ذهنتون سوال اومد که مانیتور M داره، اینجا V عه باید بگم که Video هست و درست میگید اما بهش میگن مانیتور دیگه قبول کنید) است که باعث افزایش کارایی رک پنل و شبکه سرور شما می شود. درست است که چهره آن خیلی شبیه به لپتاپ است اما اصلا این فکر را نکنید چونکه به صورت جدا قابل استفاده نیست.
حالا اگر چندتا رک دارید و نیاز دارید که یک عدد KVM بخرید اینجا نیاز دارید تا یک عدد سوییچ KVM هم به مجموعه خودتون اضافه کنید.
فن تهویه
گرما تاثیر منفی رو عملکرد و کارایی دستگاه های برقی دارد و در نظر داشته باشید دستگاه های برقی بزرگی داخل رک دارید و این ها هرکدام به تنهایی به ازای هر پردازش داده گرمایی تولید میکنند. پس برای عملکرد بهتر سیستم های مجموعه نیاز به هوادهی و خنک سازی مجموعه رک خود داریم. پس با استفاده از این ابزار باعث افزایش عملکرد سیستم و سرور های خود می شویم.
کیبل منیجمنت
کیبل منیجمنت ها (Cable Management) یکی دیگه از الزامات رک ها هستند. به دلیل اینکه در صورت عدم وجود این قطعه، سیم و کابل های شما به صورت نامرت در رک هستند. این امر باعث می شود که در ابتدا باعث عدم گردش هوای خوب در سیستم شما میشود ثانیا ظاهر بسیار ناخوشایندی از سرور شما نمایان میشود. علاوه بر این ها عملیات های مختلف مانند عیب یابی و… بسیار بسیار سخت میشود.
کیبل منیجمنت ها در دو مدل افقی و عمودی در بازار هستند. مدلی افقی برای مدیریت کابل ها ورودی و خروجی بکار میروند. و مدل عمودی برای مدیریت کابل ها در خود رک بکار می رود.
پنل لامپ
از اسم آن مشخص است برای روشنایی رک و سرور استفاده میشود تا مشکل تاریکی و ندیدن کامل سیم کشی و … را نداشته باشیم.
سینی رک
سینی رک برای تجهیزاتی بکار می رود که جزو اون استاندارد U نیستند و به عبارت دیگر پیچ و مهری ای نیستند استفاده می شود. برای مثال ماوس، کیبورد، روتر،مودم و… روی سینی رک قرار می گیرند. سینی رک در دو مدل ثابت و متحرک است. مدل متحرک برای اجزای سبک استفاده می شود مانند همان ماوس و کیبورد. مدل ثابت برا تجهیزات سنگین تر.
اجازه بدید یک مثال بزنم: شما زمانی نیاز است که دستگاه ضبط دوربین مداربسته خود را هم در رک قرار بدهید. معمولا نمونه های 32 دوربین در استاندارد رک مونت تولید می شوند. حال شما فکر کنید 8 دوربین بیشتر ندارید. اصلا نیازی به آن دستگاه و صرف هزینه بیشتر ندارید.
اینجا میتوانید دستگاه ارزانتر را بخرید و دستگاه را توسط سینی رک درون آن قرار دهید.
سخن آخر
تو این مقاله سعی شد تا شما به طور کامل با رک و کاربرد آن در زمینه پسیو و اکتیو شبکه آشنا شوید و بعد از خواندن این مقاله نگاه دقیق تری بر رک های موجود انداخته و از ترتیب و ترکیب آن اطلاعات لازم را برداشت کنید.